Ik ben Gert en ben samen met mijn compagnon ruim 25 jaar als ondernemer in de communicatie werkzaam geweest. In 2019 hebben wij ons bedrijf verkocht en sindsdien ben ik werkzaam als zelfstandige in verschillende branches. Binnen ons communicatiebedrijf was ik verantwoordelijk voor HRM en kwam er toen al regelmatig achter dat lang niet alles wat op de werkvloer speelde bij ons als directie bekend was. Dat heeft ons twee keer in die 25 jaar gemotiveerde medewerkers gekost die elders zijn gaan werken. Echt zonde, dit was helemaal niet nodig geweest wanneer er een goed gesprek was gevoerd. Een onafhankelijke (externe) vertrouwenspersoon was hier de oplossing geweest.
Ik ben Marjet en ken de (jeugd)zorg en het sociaal domein van binnen en buiten. Begonnen als verpleegkundige (eerste hulp en ambulance) en bedrijfsverpleegkundige (GGD en Fokker) ben ik op latere leeftijd gaan studeren en op verschillende posities bij meerdere organisaties gewerkt. Openheid, transparantie en rechtvaardigheid zijn mijn drijfveren Als ik terugkijk heb ik in vrijwel al mijn functies informeel de functie van vertrouwenspersoon gewerkt en nu doe ik dat formeel. Op bepaalde vlakken van ons werkterrein ben ik bovendien ervaringsdeskundige en ken het moeilijke proces wat je doormaakt om dit soort zaken bespreekbaar
te maken. Ik kan het niet voor je bespreekbaar maken, maar je wel helpen om dat zelf te doen.
Certificatie LVV* : VP-4436 (reg.nr. 214600-001 / VP-4436) (*Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen)
Certificatie LVV : VP-0152 (reg.nr. 203541-001 / VP-0152) (*Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen)
Meer dan 14% van alle werknemers in ons land heeft last van ongewenst gedrag van collega’s of van een leidinggevende. En hoewel onze wet er duidelijk over is, stijgen deze cijfers nog steeds. Het overgrote deel van deze 14% doet geen melding en mede daardoor zijn de gevolgen groot; van gezondheidsschade bij werknemers tot reputatieschade, verzuim en onrust bij de werkgevers.
Slachtoffers van ongewenst gedrag ervaren vaak een verminderde productiviteit en melden zich vaker ziek, gemiddeld maar liefst 7 dagen per jaar meer dan hun collega’s. Als werkgever is het van groot belang om meldingen van ongewenst gedrag adequaat en zorgvuldig te begeleiden om langdurige arbeidsongeschiktheid, schadevergoeding of ontslag te voorkomen.
Ongewenst gedrag kan verschillende vormen aannemen, zoals discriminatie, pesten, agressie en (seksuele) intimidatie. De Externe Vertrouwenspersoon is dé partner voor werkgevers die niet alleen voldoet aan hun wettelijke plicht, maar ook oog heeft voor een veilige en gezonde werkomgeving. De Externe Vertrouwenspersoon beschikt over alle nodige kennis, expertise en ervaring om werkgevers te helpen bij het bieden van een veilige werkomgeving waarin medewerkers zonder terughoudendheid of consequenties ongewenst gedrag kunnen melden.
Bovendien behandelen zij meldingen op een professionele en deskundige wijze. Het is beter om problemen te voorkomen dan te genezen. Het creëren van een veilige werkomgeving begint dan ook bij de werkgever. Een duidelijk beleid gericht op veiligheid, vertrouwen en daadkracht kan veel problemen voorkomen.
Een interne vertrouwenspersoon kan ongewild in een lastige positie terechtkomen als de onafhankelijkheid van de functie wordt gehinderd door loyaliteit naar of afhankelijkheid van de werkgever. De Externe Vertrouwenspersoon biedt daarom onafhankelijkheid en neutraliteit bij het behandelen van meldingen van ongewenst gedrag.
De Externe Vertrouwenspersoon biedt werkgevers een breed scala aan diensten op het gebied van preventie en uitvoering. Naast getrainde externe vertrouwenspersonen kunnen zij op maat gemaakte gedragsregels en richtlijnen opstellen om goed werkgeverschap te tonen. Indien nodig kunnen zij een onderzoek doen naar de heersende omgangsvormen binnen uw bedrijf en bij klachten kunnen zij ervaren experts leveren voor een klachten- of onderzoekscommissie.